Megszólalt a civil szervezet, amely az Európai Unió milliárdos támogatásait fogja koordinálni

Megosztás

Az Ökotárs Alapítvány is megszólalt azután, hogy az általuk vezetett négytagú konzorcium sikeresen pályázott az Európai Unió valamennyi tagállamában elérhető, civilek számára kiírt programok magyarországi megvalósítására.

Az Ökotárs Alapítvány lesz központi lebonyolítója az uniótól érkező civilszervezetek támogatására utalt pénzek elosztásának. Emlékezetes, hogy a kormány korábban inkább lemondott anno a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatásáról, nehogy a civileknek járó pénzeket – amely a teljes összeg 10 százaléka lett volna – a pályázaton legtöbb pontszámot kapó Ökotárs Alapítvány kezelje. Az Orbán-kormány ugyanis el akarta érni, hogy beleszólása legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

Míg a norvégok a magyar kormánnyal kialakult vita miatt végül egyetlen fillért sem küldtek Magyarországra, az Európai Bizottság segítségével most jelentős pénzhez fognak jutni helyi magyar nonprofit szervezetek. A Bizottság ugyanis a következő két évben az erre szolgáló körülbelül 50 millió eurós (20 milliárd forintos) keretéből már most biztos, hogy 3,4 millió eurót, vagyis 1,4 milliárd forintot éppen az Ökotárs Alapítvány oszthat szét köztük az uniós értékek, köztük a jogállamiság védelmére – tudta meg a hvg.hu. A Norvég Alappal ellentétben ráadásul

a magyar kormánynak semmilyen beleszólása nem lehet majd abba, hogy a pénzt mely nonprofit szervezetek kapják és milyen célokra, a támogatások ezúttal közvetlenül Brüsszelen keresztül érkeznek.

“Az Ökotárs Alapítvány és partnerei évtizedek óta támogatnak civil kezdeményezéseket pályázatokkal, képzésekkel, mentorálással és tanácsadással. Hiszünk a demokráciában, a szolidaritásban és a mindenkit megillető emberi jogokban. Meggyőződésünk, hogy egy jól működő társadalomnak ezekre kell épülnie. Bízunk az aktív és cselekvő emberek munkájában, akik egymással összefogva fontos változások motorjaivá válhatnak, legyen szó helyi ifjúsági klubról, egy város környezetkárosító beruházásának megakadályozásáról vagy egy országos kampányról. Támogatásaink célja, hogy az emberek saját életük és közösségük irányítóivá váljanak” – mondja Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

Kapcsolódó cikkek